maandag 13 juni 2016

Effectieve bedrijfsinrichting; De 4 belangrijkste elementen

Praktisch. Effectief. Efficiƫnt.
Als we nadenken over bedrijfsinrichting is pragmatisch zijn de beste weg om tot het ideale resultaat te komen.

Toch gebeurt het regelmatig dat na een vernieuwde inrichting nieuwe inzichten leiden tot het gevoel dat het beter had gekund of anders had gemoeten.
Daarom zetten we 4 belangrijke punten op een rij die je helpen bij het vaststellen van de beste uitgangspunten voor jullie situatie.


1.      Bepaal WAT effectief ruimtegebruik eigenlijk is.
Ruimte en bewegingsvrijheid zijn de zaken die medewerkers die van een ruimte gebruik moeten maken, het meest benoemen.

Voldoende ruimte hebben om te kunnen werken en elkaar niet in de weg lopen, maakt een plek prettig om te werken.
Tegelijkertijd heb je nu eenmaal te maken met kleinere oppervlakten die je nog steeds zo slim mogelijk wilt inrichten.In die gevallen zijn een aantal punten bepalend voor je ruimte:
·         Opbergruimte: Ben je in staat om zaken zoveel mogelijk uit het werkveld en van de vloer te houden door wanden, laden en kasten te benutten?
·         Werkplekken: Is er genoeg oppervlakte voor het (verhoogd) uitvoeren van taken maar tegelijkertijd beweegruimte om die werkplek heen?
·         Veiligheid: Zijn er geen struikelgevoelige zaken (draden) en is alles goed uitgevoerd en opgeborgen? Denk hierbij ook aan stroomaansluitingen.2.      Betrek de juiste mensen bij je keuzes
Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt; in veel gevallen wordt een nieuwe ruimte ingericht zonder input of toetsing bij degenen die ook daadwerkelijk gebruik moeten maken van die ruimte. En dat is jammer, want hiermee gaan veel praktijkinzichten verloren en worden soms keuzes gemaakt die lang “in de weg blijven zitten”.

Dit leidt ook een beetje tot punt 3: Het logisch inrichten van ruimtes.
De werknemers die dagelijks gebruik maken van de inrichting die je (opnieuw) gaat bepalen, kunnen middels hun processen en werkwijzen prima aanduiden welke materialen bij elkaar horen, welke afstanden nodig zijn of welke vereisten minimaal zijn om veilig, snel en effectief te kunnen werken.

3.      Ga voor logica
Logische keuzes worden eigenlijk bepaald door de processen en handelingen die in een ruimte voorkomen. Simpele dingen als een specifieke opbergruimte die helemaal buiten de werkplekken zit, voor materiaal dat ieder uur wordt gebruikt.

Het ontbreken van (voldoende), juiste stroomaansluitingen of het niet nadenken over draairichtingen van kasten kan een enorme domper betekenen als dat je werknemers dagelijks frustraties biedt.

Een laatste punt dat vaak wordt vergeten is labeling: Opbergruimte voorzien van toelichting op wat waar thuis hoort, stimuleert niet alleen het correct opbergen en gebruiken van ruimte waarvoor het bedoeld is. Ook wanneer nieuwe werknemers, stagiairs of tijdelijke krachten aan de slag gaan, is een ruimte sneller ‘eigen’ te maken, wat productiviteit vergroot!4.      Denk na over veiligheid
In sommige bedrijfstakken zijn de veiligheidseisen zeer nadrukkelijk benoemd en beschreven. Dat is prettig, want daarmee heb je duidelijke handreikingen aan waar een ruimte aan moet voldoen. Dat dit misschien in keuzes niet altijd eenvoudig is, is een tweede.

Bij Bott, een van onze topmerken, weten ze precies hoe bedrijfsinrichting werkt.
In ons assortiment vind je dus alles om je bedrijfsruimte slim en effectief in te richten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten