dinsdag 20 september 2016

De juiste verlichting kiezen: Hoe doe je dat?

Licht bepaalt een groot deel van de sfeer in huis. Op de juiste plaats, de juiste verlichting. Dat blijkt niet altijd mee te vallen. Welke stappen moet je nemen om de juiste verlichting te kiezen? In dit blog hopen we je te helpen in het kiezen van de juiste lampen.

Verlichting is er niet alleen meer om ’s avonds de weg naar de WC te vinden. Licht kleurt het huis. Maar in welke ruimte moet nu welke lamp komen te hangen?



Soorten verlichting

Basic verlichting, sfeerverlichting, accentverlichting of functionele verlichting: men moet met verschillende soorten licht rekening houden. Dit betekent wel dat er in een huis veel verlichting aanwezig is, wat het moeilijker maakt om het licht op elkaar af te stemmen.

Basic verlichting is de nodige verlichting die je bijvoorbeeld tegenkomt in de WC, de gang of boven de eettafel. Wanneer je een grote plafondlamp boven de tafel plaatst met een felle lichtkleur, dan zal dit zorgen voor een minder sfeervolle uitstraling in huis. Voor jezelf moet je nagaan wat voor soort verlichting je zoekt en vervolgens kun je kijken welke lamp goed past boven jouw eettafel. Vaak wordt er bij basic verlichting gekozen uit plafondlampen, wandlampen of hanglampen. Tegenwoordig komt de hanglamp vaak voor, omdat deze in de meeste gevallen een minder felle lichtkleur heeft dan een plafondlamp.

Zoals de naam al zegt, bepaal je met sfeerverlichting het grootste gedeelte van de sfeer in huis. Op de juiste plekken, de juiste lampen hangen, dat geldt vooral voor deze vorm van verlichting. Omdat zich in huis verschillende gelegenheden voordoen, is een dimbare lamp ideaal om de sfeer te kunnen bepalen. Sfeerverlichting zal ook altijd maar een deel van het huis verlichten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een vloerlamp in de hoek van de kamer, een tafellamp op het TV-kastje of spots in de serre.

Accentverlichting kan een ware toevoeging zijn in jouw lichtplan. Wanneer je kunst, planten of een bepaalde meubel uit wilt lichten, dan kun je ze met accentverlichting in de spotlights zetten. Dit kan zorgen voor een extra sfeervolle indruk in huis.

Functionele verlichting of taakverlichting is in vele gevallen een helder licht, dat niet veel toevoegt qua sfeer. Deze soort van verlichting staat vaak alleen aan wanneer het nodig is en is dan gericht op één bepaalde plek.  Voorbeelden: een klemlamp op een bureau of spot boven het keukenblad.


Waar moet je nog meer op letten?

Bepaal van de voren welk licht je zoekt. Wil je direct licht of juist indirect licht? Misschien ga jij wel voor diffuus licht boven de eettafel of juist gericht licht.

Het is goed om te weten wat hierin de verschillen zijn, zodat je de keuze in lampen kan beperken tot jouw specifieke wens.

Met direct licht bedoelen we licht dat vrijwel niet wordt tegengehouden door een kap. De betreffende ruimte wordt voor een groot deel verlicht met dit lichteffect. Men gebruikt deze verlichting vaak in ruimtes waar sfeer minder belangrijk is, zoals de badkamer, de garage of de overloop.

Indirect licht wordt dus wel verhinderd door een lampenkap of armatuur, waardoor het licht op een paar plaatsen naar buiten toe straalt. Deze verlichting is sfeervoller en wordt regelmatig gebruikt in slaapkamers of woonkamers.

Diffuus licht vind je bijvoorbeeld boven de eettafel. Het licht straalt niet direct de ruimte in. De lichtkleur en de lichtsterkte van diffuus licht is voldoende om alles goed te zien en het laat een sfeervolle uitstraling achter.

Gericht licht komt veel voor bij accentverlichting of taakverlichting. Denk hierbij aan een leeshoek, een werkruimte of het uitlichten van een schilderij. Spots, tafellampen of vloerlampen worden veelal gebruikt als we het hebben over gericht licht.


Keuzes maken in verlichting

Van te voren bepaal je wat voor soort licht je waar wil hebben. Je weet als het goed is al wat de eethoek is, wat de leeshoek is en wat de slaapkamer wordt. Wil je vervolgens sfeerlichting of juist basic verlichting boven de eettafel? Direct of indirect licht? Omdat er een groot assortiment aan lampen is, scheelt het enorm veel tijd als je van te voren kijkt naar deze keuzes, zodat je gericht op zoek kan gaan naar de desbetreffende soort verlichting.


Productvoorbeelden soorten verlichting


Basic verlichting


Zachte en gelijkmatige lichtverdeling. Een basic lamp, die het toch voor elkaar krijgt om een sfeervolle indruk achter te laten. Verder is de RS 16 L extreem zuinig. De sensor zorgt ervoor dat er veel energie bespaard blijft.




Sfeerverlichting


De LED inbouwspot zorgt voor een rustig, sfeervol licht. Hierdoor wordt een bepaald gedeelte van een ruimte verlicht met een warme kleur verlichting.





Accentverlichting


De spotlights kunnen makkelijk worden gedimd en beschikken over een mooi, gericht licht, waarmee je een duidelijk accent kan leggen op de desbetreffende plek. Met een stralingshoek van 35° is de balk een perfect voorbeeld van accentverlichting.  




Functionele verlichting


Kan stevig worden bevestigd aan de rand van bijvoorbeeld een tafel of spiegel. Door de Ledverlichting is de klemlamp zeer zuinig en kan deze urenlang ingeschakeld blijven zonder grote kosten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten