maandag 2 november 2015

Zo adviseer én bescherm je de Doe-Het-Zelver

Als bouwmarkt kom je ze in alle soorten en maten tegen: De Doe-Het-Zelver. Ongeacht hoe capabel de DHZ-er is die je in je winkel treft; een ongeluk zit in een klein hoekje. Als bouwmarkt zit er een mooie kans én taak in het adviseren en beschermen van deze mensen. Elke veilige klus is er één:

1.      Informeer mensen over het JUISTE gereedschap
Afhankelijk van de ervaring van een klusser is de keuze voor het juiste gereedschap voor een klus geen vanzelfsprekende. Een deel van de letselgevallen die jaarlijks plaatsvinden, ontstaan door het gebruik van het verkeerde gereedschap; ze gebruik het verkeerde materiaal voor een klus. OF gebruiken materiaal dat niet langer goed genoeg is (bot, versleten, instabiel) om een klus veilig uit te kunnen voeren.
Informeer naar de exacte klus die ze gaan uitvoeren of help ze op weg over het juist gebruik van het gereedschap.



2.      Begin met jezelf beschermen
Toegegeven; zo’n veiligheidsbril is echt niet altijd even sexy, maar één van de meest benoemde risicofactoren door ziekenhuizen en eerste-hulp afdelingen is het gebrek aan of foutief gebruik van beschermingsmiddelen.

3.      Wijs klussers op het belang van een goede voorbereiding
VeiligheidNL deed dit jaar een onderzoek om in kaart te brengen hoeveel letsel door klussen ontstaan en wat daarin de grootste problemen blijken. Overduidelijke nummer 1: Onvoorbereid aan het werk gaan.
-          Ze willen ‘snel’ even dat klusje doen en nemen daarbij gebrekkig materiaal of het gebrek aan goed materiaal maar even voor lief, met alle gevolgen van dien.
-          Klussers nemen, ook weer vanuit het idee ‘snel’ iets te doen, veiligheidsmaatregelen voor lief; instabiel werken, niet het juiste materiaal, geen veiligheidskleding of gereedschap dat eigenlijk te oud of te bot is.

41.       Onderken je rol als adviseur
Neem de rol als adviseur en kenner actief aan. Veel Doe-Het-Zelvers staan open voor advies en goede tips, maar zullen er niet altijd zelf om vragen. Zie de kans om je als adviseur op te stellen en uit te vissen wat een klusser van plan is en hoe je daarin van dienst kan zijn.
Het leveren van kwaliteitsmateriaal mét een goed advies is voor je bedrijf én de Doe-Het-Zelver van veel waarde. Een goed begin, is het halve werk!

Meer informatie en natuurlijk onze collectie hand- en elektrische gereedschappen vind je hier:

Bekijk de collectiegereedschappen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten